A 3+1 LEGFONTOSABB SZEMPONT A SIKERES NYELVLÖKÉSES NYELÉS TERÁPIÁHOZ

Így kerülheted el a visszaesést

Kedves Olvasó!

Ha szakemberként olvasod a cikkem:
Érezted már úgy, hogy bizonytalan vagy és elkerül a magabiztosság, amikor egy nyelvlökéses nyelő klienst kezdesz kezelni – pedig a logopédia más területein sikeres vagy? – akkor ez a cikk most neked szól!
Ahogy legutóbb ígértem, most a visszaesés elkerüléséről írok.

Évekkel ezelőtt több kolléga is felkeresett, amikor nem érezte magát sikeresnek a nyelvlökéses nyelés kezelésében. Előfordult, hogy eljöttek hozzám, hogy nézzek rá a tanítványukra, vagy egyszerűen csak felhívtak telefonon (a vidéki kollégák). Volt olyan eset is, hogy maga a kliens jött hozzám egy sikertelen kezelés után. Ismerős valamelyik eset? Ugye, te sikeres és magabiztos szeretnél lenni, ezen a területen?

Ha esetleg még nem találkoztunk volna, engedd meg, hogy röviden bemutatkozzam: Rudas Zsuzsanna vagyok, a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3×5 módszer@ alkotója. Akkoriban még nem így neveztem a módszert, de ahogy egyre több logopédussal találkoztam és egyre több klienst vizsgáltam, rájöttem, hogy mi okozhatja a visszaesést. Lassan ezt a tudást beépítettem a terápiába, és most megosztom veled a lényeget.

Összegyűjtöttem neked 3+1 szempontot, ami sikeresebbé tehet a nyelvlökéses nyelő tanítványaiddal végzett munkádban:

  1. A helyes nyelés kialakítását mindig előzze meg egy intenzív szakasz , aminek a középpontjában az izomtréning áll,
  • több esetben tapasztaltam, hogy ez kimaradt, és később emiatt nem volt sikeres a helyes nyelés kialakítása, majd beillesztése a mindennapokba, mint új szokás,
  • az izomtréning fókuszában azok a mozdulatsorok álljanak, amelyeket szabályos nyeléskor végzünk.
  1. A helyes nyelés kialakításakor bontsuk le a nyelés fázisait a legapróbb lépésekre,
  • itt az szokott lenni a hiba, hogy a páciensnek hirtelen kell megtanulnia egyszerre sok új mozdulatot,
  • csak akkor lehetsz sikeres, ha sikerélményt adsz a tanítványodnak. Hogyan tedd ezt? Kis lépésekben.
  1. A harmadik hiányosság, ami visszaesést okozhat, ha kihagyod az automatizálás szakaszát, és túl korán engeded el kliensed kezét.
  • nagyon fontos, hogy lássuk, hogy képes lesz a nap 24 órájában helyesen nyelni – szinte minden tevékenység közben (pl. evés, ivás, olvasás, beszéd, alvás, stb.) Ezekre, és a fentiekre sok gyakorlati ötletet találhatsz a 3×5 módszer online tanfolyamain- most már bővülő kínálattal, hogy a neked leginkább megfelelő szinten és időben tudj tanulni.

Ó, és még a bónusz, a plusz 1!

+1. Már az első vizsgálat idején tudatosítsd a jelentkezőben a probléma lényegét, és mutass neki kiutat,

  • sokkal sikeresebb lesz a terápia, ha a gyermek, vagy felnőtt, és a hozzátartozó is érti, hogy mi miért fog történni,
  • nyitott harapás esetén légy óvatos, és konzultálj a fogszabályozó orvossal.

Remélem, segítettem!
Mindezeket – többek között – részletesen megtanulhatod a hamarosan induló 3×5 módszer online tanfolyamok egyikén.
A várólistára itt tudsz jelentkezni:

Olvasd egyik volt tanfolyamosunk friss visszajelzését a sikereiről:

„Én továbbra is köszönöm Neked azt az élményt, amit ez a terápia adott, és kicsit dicsekszem: akiről a vizsgadolgozatom szól, most lett helyes nyelő, felkerült a fogszabályzója és a fogorvosa elismerését küldte nekem a munkámért. Annyira jó volt látni, hogy mit tudunk tenni az emberek öröméért!”

“Amikor megjelentek az első nyelvlökéses nyelő páciensek nálam, nagyon bizonytalan voltam magamban. Áttekintve a választékot, azért döntöttem a 3X5 tanfolyam mellett, mert így több héten keresztül tudtam foglalkozni a terápiával, nemcsak néhány órát hallottam róla, hanem biztosított volt az elmélyült tanulás. A tanfolyam legnagyobb értéke számomra az, hogy magabiztos lettem ebben a terápiában és ma már bátran dolgozom vele. A 3X5 módszer biztosan sikerre vezeti a gyakorló pácienst, és nekünk, logopédusoknak ez a legnagyobb öröm!”
(Gáspár Ágnes. logopédus 3×5 tanfolyam, Pro csoport)

Szeretettel:
Zsuzsa

Rudas Zsuzsanna, logopédus-gyógypedagógus, beszédindítás és nyelvlökéses nyelés specialista