Rólam

Rudas Zsuzsanna

Okleveles gyógypedagógus-logopédus, fejlesztő pedagógus, mentálhigiénés segítő szakember vagyok.

Hogy kezdődött mindez?

Volt egy copfos kislány, aki…

Már óvodában mindig támogatta a kisebbeket, gyengébbeket…

Általános iskolába úgy ment, hogy tudott olvasni… és később kedvenc tanító nénijéhez járt  „szép magyar beszéd” szakkörre.

Felső tagozatos korában falta a könyveket, és rendszeresen részt vett szavaló versenyeken. E mellett szerette a matematikát, rajzot, és zenélni tanult.

De ha valamit megtanult, ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy tudását tovább adja társainak. Így első tanítványai osztálytárs barátai, barátnői voltak, akiket matematikára, olvasásra, környezetismeretre, zongorára tanított.

Ez a lelkes kislány gimnáziumba került, ahol már nem találta a helyét, már nem is tanult jól,  így nehezen ment a pályaválasztás.

Végül atyai segítséggel olyan főiskolára jelentkezett, ahol kamatoztathatta sokszínű képességeit. Ez volt a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrénpedagógia-logopédia szaka, ahol újra önmaga lehetett, jól és sokat tanult, élvezte a tanítást, tanulást, logopédiai-gyógypedagógiai tárgyakat és  tanítási gyakorlatokat.

Ez voltam én, 30 évvel ezelött végeztem a főiskolán, azóta folyamatosan továbbképzem magam, sikerül mindig megújulnom és töretlen lelkesedéssel dolgoznom logopédusként.

A magasabb színvonalú munka elérése érdekében a diploma megszerzése után még sok továbbképzésen, tanfolyamon vettem részt.

Továbbképzés, tanfolyamok

Egyéb tanfolyamok

Munkásság

10 évig dolgoztam a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Gyakorló Logopédiai óvodájában, majd újabb 10 évig a Főiskola Gyakorló Logopédiai Intézetében. Nemcsak  súlyos nyelvi zavaros, vagy dadogó gyerekekkel foglalkoztam,  hanem gyakorlatvezetőként főiskolai hallgatókkal is megismertettem hivatásunk gyakorlati titkaiz, szépségét. Kollégáimmal a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző  Főiskola Gyakorló Logopédiai Óvodájához kapcsolódóan indítottunk az országban elsőként korai fejlesztő csoportokat kicsi, nem beszélő gyermekek számára. Itt szerzett szakmai tapasztalataimat előadásokon, konferenciákon adtam elő. Úttörő munkánkról videó filmeket is készítettünk.

Később ezekből és 20-25 év  tapasztalatából született  meg az Építsünk beszédet! könyvcsomagom, hogy minél több családnak és logopédus kollégának segítsek   a környezetükben lévő nem beszélő, vagy súlyos nyelvi zavaros gyermekek beszédindításában.  Ez egy nagyon nehéz terület, sajnos elég kevesen vállalkoznak arra, hogy belevágjanak ennek a terápiának a kihívásaiba.

1996 óta foglalkozom komolyabban a nyelvlökéses nyeléses paciensekkel, majd kidolgoztam saját módszerem, a 3×5 módszert, amit  a kollégák kérésére már több tanfolyamon is megtanítottam  a jelentkező kollégáknak. Fogászati központokban, magánpraxisban kezeltem magyar és angol nyelvű nyelvlökéses nyelő pacienseket.

Fentieken túl kétnyelvű alapítványi óvodában,  két nyelvű magán bölcsődében, valamint gyermekfejlesztő központban is dolgoztam.

Referenciáim

A nagylány sajnos 8 éve stroke-ot kapott, de szerencsésen felépült, viszont ez után  más területeken is kipróbálta magát.

2019-ben kiadásra került az ÉPÍTSÜNK BESZÉDET! módszer, melyben a szöveg, rajz, fotók  is az én munkáim.

Hűséges vagyok munkámban, mely a hivatásom is egyben. És egy közösséghez is tartozom 40 éve, ahol értelmileg sérült embereket és családjukat támogatjuk. A természet iránti szeretetem és elkötelezettségem sem változott.

Hiszem, hogy érdemes magas színvonalú munkát végezni. Álmom, hogy megszerzett tudásomat, módszereimet minél több kollégámnak átadjam, hogy  a magyar logopédiai ellátás is magasabb szintre emelkedjen, és a kislány, aki most már felnőtt hölgy,  ugyanúgy továbbadja tudását, mint  egykor, ezzel segítve nemcsak közvetlenül, hanem a kollégáimon keresztül is  felnőtteket, gyerekeket, családokat.