nyelvlökéses nyelés szakértő - az idáig vezető út

Hogy lettem nyelvlökéses nyelés szakértő? Milyen út vezetett el a 3X5 módszer tanfolyamok sorozatos elindulásáig?

Elmesélem történetemet, hogyan lettem nyelvlökéses nyelés szakértő és hogy milyen állomásai voltak utazásomnak, milyen nehézségekkel néztem szembe?

Hogyan jutottam el a 3X5 módszer tanfolyam megvalósításáig?

Az idáig vezető út hosszú és izgalmas volt,
de ahogy a mondás tartja
„nem a cél a fontos, hanem maga az út.”

Én most a saját izgalmas kalandozásomból osztok meg veled néhány részletet, remélem, hogy számodra is hasznos lesz.

1. Állomás: főiskolásként, az alapok letétele

Amikor a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára kerültem, elsősorban a sokszínű képzés vonzott, de amikor logopédia-oligofrénpedagógia szakos hallgatóként elkezdődtek a logopédia gyakorlatok is a Damiban, én már éreztem, hogy jó helyen vagyok. 

 

Lelkes főiskolásként igyekeztem minél több területet megismerni a gyakorlatban. Egy véletlen folytán bekerültem a felnőtt dadogó –hadaró kliensek számára indított RIT (rituálinnovatív terápia) csoportba, főiskolás segítőként, amit Juhász Sándor pszichológus és Feketéné Gacsó Mária indítottak. Később Mácsainé Hajós Katalin szárnyai alatt ezt a módszert adaptáltuk csoporttársammal-kollégámmal-barátommal, Lajos Péterrel. gyermek dadogókra.

2. Állomás: tapasztalatgyűjtés a nyelvlökéses nyelés, a 3X5 módszer alapjai

Friss diplomásként lehetőséget kaptunk Lajos Péterrel, hogy elindítsunk egy RIT  csoportot a „Damiban”, az akkori Gyakorló Beszédjavító Intézetben. Mivel Mácsainé Hajós Katalin épp akkor ment gyes-re, kerestek valakit, aki átveszi tőle a nyelvlökéses nyelő tanítványokat. Ezt én el is vállaltam, pedig nem láttam korábban, hogy működik a terápia a gyakorlatban. Óráról órára készültem, a főiskolai jegyzeteim és a tankönyvek alapján. Akkor még nem is sejtettem, hogy hova fog vezetni ez a botladozva elkezdett út…

Az akkoriban még kézzel-írógéppel írt jegyzeteim lettek az alapjai a későbbi 3×5 módszernek. 

Szóval így kezdődött. Sűrűn forgattam Dr. Vassné Kovács Emőke – dr. Rehák Gizella főiskolai jegyzetét a Nyelvlökéses nyelésről.

Volt, hogy elakadtam, ekkor Vassné Kovács Emőke segített, akinek az irodája abban az időben egy szinten volt a mi termünkkel. Mutatott egy-két „mesterfogást”, amit azóta én is továbbadok a kollégáimnak.

3. Állomás: fogszakorvos mellett logopédusként

nyelvlökéses nyelés szakértő az ideág vezető út 3. állomása

Már a Gyakorló Logopédiai Óvodában dolgoztam főállásban, amikor megláttam egy kis cédulát az üvegajtón, amit Dr. Hermann Gábor fogszakorvos írt, aki éppen olyan logopédust keresett, aki ért a nyelvlökéses nyeléshez.

Mivel én akkor már kezeltem kb négy ilyen lánykát, úgy éreztem annak ellenére, hogy soha nem voltam túlzott önbizalommal megáldva,most mégis úgy éreztem, hogy bele kell vágnom, „értek ehhez a területhez

Persze, azt nem tudtam, mit jelent fogorvossal együtt dolgozni, és mi vár rám, de vállaltam a kihívást, és elkezdtünk –akkor még úttörőként – együtt dolgozni. 

Küldött hozzám magyar és angol gyerekeket, akiket a friss „magánrendelőmben” ( első albérletem: ott laktam- akkoriban költöztem oda) fogadtam. Talán nem meglepő, hogy közalkalmazottként azért is örültem  egy ilyen lehetőségnek, mert abban bíztam, hogy jobb kereseti lehetőségem is lesz.

Dr. Hermann Gábor később meghívott egy fogászati magánklinikára, a Budapest, Astoriánál lévő Profident-be, hogy ott dolgozzam vele.Bedobtak a mélyvízbe:  a fogászati székben ülő klienst vizsgáljam meg. és állapítsam meg, hogy nyelvlökéses nyelése van-e. Mindezt több vizslató szempár kereszttüzében. Megállapítottam. Jól vizsgáztam. 

Aztán arról tárgyaltunk, hogy milyen árat kérek, és hogy milyen formában fizessenek, milyen szobára és eszközökre van szükségem. Tükör mindenképp kellett, szék, asztal, fénymásoló.

Aztán a pénz… Mondtam egy árat, ami a közalkalmazotti óradíjamhoz képest magas volt, de a fogorvosok furán néztek rám, mert az ő jövedelmükhöz képest alacsony volt. Mindegy, elkezdtem, gondoltam, majd később emelek árat, ha jól alakulnak a dolgok. 

Láthatjátok, itt nemcsak a szakmai tudásról volt szó, hanem kommunikációról, önérvényesítésről stb. Végül megkaptam felesben az orvos-igazgató szobáját (nem volt ablaka), de jól megvoltunk.

Itt dolgoztam évekig, sok tanítványom volt, aztán új fogszabályozó orvosok is jöttek. 

Majd az orvos igazgató elment, és én is, de amikor új helyen kezdett dolgozni, a Madách téren, a Madách Dentálban, akkor oda újra hívtak.

 Itt Hermann Gábor már nem sokáig dolgozott, átadott az utána jövő Dr. Csiki Péternek, akivel újabb együttműködést kezdtünk. Igazából olyan típusú team munkával, ami a Damiban volt, itt nem találkoztam, de a nevemet megismerték, és amikor elmentem innen, akkor a „nevem” és a telefonszámom ott maradt, és ismeretlen fogorvosok is hozzám küldték a pacienseiket, akiket akkor már a saját igazi magánrendelőmben fogadtam (édesapám budai lakásának egy része lett átalakítva erre a célra).

4. Állomás: folyamatos tanulás

Az “utazásom” soron folyamatosan képeztem magamat. Volt olyan év, amikor munka mellett szereztem a másoddiplomám (mentálhigiéné- levelező), és még két másik tanfolyamra jártam ( Ayres- szenzoros-integrációs terápiák, Sindelár I-II). 

Persze, nem így telt minden évem, de ahogy emlékszem, mindig tanultam valamit. Ha mástól nem, fogorvos és logopédus kollégáimtól, tanítványaimtól. 

Aztán, amikor már túl voltam a sok szakmai képzésen, a mozgás felé kanyarodtam, és nemcsak azért, mert a terápiákban is a nagymozgás alapú megközelítésben hittem, hanem mert szeretek mozogni. Így a tánc és a sport újra beköszöntött az életembe, és ezek egy részét tovább is tudtam adni, nemcsak én élveztem. (Szikla- és hegymászó lettem, e mellett értelmi sérült fiataloknak tartottam tánc- és zeneterápiás foglalkozásokat a Félúton Egyesület szervezésében)

5. Állomás: a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3X5 módszer tanfolyam kezdete

nyelvlökéses nyelés szakértő 5. állomás

Az első nyelvlökéses nyelés tanfolyamom több, mint 15 évvel ezelőtt indult el, amit  közvetve Galgóczy Katalin kollégámnak köszönhetem.

Kati levelezőn végezte a logopédiát, és nagyon érezte a hiányosságait.

 Nagyon lelkes volt, egy közös ismerősünktől tudta meg, hogy fogászaton dolgozom, és egyre sikeresebb vagyok a nyelvlökéses nyelés terápiájában. Megkért, hogy tanítsam meg neki a módszerem, és én igent mondtam, de arra kértem, hogy – ne csak egyedül jöjjön, hanem hívja el azokat a kollégáit is, akiket szintén érdekel ez a téma.

 A kis csapatnak összeállítottam az első tananyagot, elmagyaráztam, mit miért csinálok, mutattam eszközöket, speciális gyakorlatokat. Majd, mint ahogy gyakorlatvezetőként is tettem, végignézhettek élőben egy terápiás folyamatot. Épp egy egyetemista srác volt a tanítványom, rendkívül ügyes volt, gyorsan haladtunk és ők így is megtanultak mindent.

A tanfolyam után megkerestek a kérdéseikkel, illetve elmondták másoknak is, hogy mi történt velük, így egyre többen jelezték, hogy szeretnének tőlem tanulni.

Szóval így indult el a legelső tanfolyam, így váltam nyelvlökéses nyelés szakértővé.

Láthatod, hogy az idáig vezető úton rengeteg ötlet és próbálkozás volt, minimum 30 év gyakorlati „terepmunka”, és mellette kb. 25 év oktatói év.

Mindennek magam jártam utána. Kiderítettem, kipróbáltam. Volt, ami bevált, volt ami nem. Ami eredményt hozott, azt megtartottam és teszteltem tovább. Rengeteg kérdésem volt, tapasztalatlan voltam az út elején. Szóval, abszolút tudom, hogy mennyire nem könnyűek a kezdetek.

Arra bíztatlak, hogy tedd meg te is az első lépést, haladj nyugodtan baba lépésekben szép sorban és a kitartó munka eredményeként hasonló sikerélményekben lesz részed!

Szeretettel:

Rudas Zsuzsanna

Amennyiben érdekel a legfrissebb nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3×5 módszer tanfolyam a gombra kattintva több információt is találhatsz.