nyelvlökéses nyelés, 3x5 módszer tanfolyam jubileum

Mi a sikeres a nyelvlökéses nyelés kezelésének a titka? A 15 éves 3×5 módszer tanfolyammal megmutatom!!

Hamarosan jubileumi évet írunk. Gondoltam, hogy te is szeretnéd tudni, mitől sikeres a nyelvlökéses nyelés kezelése, a 3x5 módszer, és hogy hogy van az, hogy már 15 éve képzem a kollégákat a 3x5 módszer tanfolyamokon.

Szia!

Szeretnélek egy kis nosztalgiázásra, ünneplésre hívni!

Hamarosan 28 éves lesz a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3×5 módszer és 15 éves a tanfolyam – nem hagyhatjuk ki ezt a különleges évfordulót, igaz?

Gondoltam, megosztom veled, hogyan indult ez az egész „kaland”. Ha érdekel, megismerheted az indulást és hogy hol is tart most ez a növekedés? A végén pedig néhány tanácsot is adok.

A nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3x5 módszer 2024-ben 28 éves lesz! A tanfolyam pedig 15 éves! Sok-sok meglepetéssel készülök, de addig is nézzük át, hogy mi történt eddig!

Az indulás

1996-ban kezdtem együtt dolgozni Dr. Hermann Gábor fogszabályozó orvossal, aki hozzám küldte a nyelvlökéses nyelő pacienseit, és onnantól kezdve szép lassan kibontakozott a történet.

Első gyakorlati tapasztalataimat a „Damiban”; a Bárczi  Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Gyakorló Logopédiai Intézetében szereztem meg. Először Dr. Hermann Gábor hívására a Profident, majd a Madách Dentál privát fogászati rendelő csapata fogadott be.

Elképzelheted, “kis” pályakezdőként nagyon izgultam, amikor először ültem le tárgyalni a “nagy” ismeretlen fogorvossal, majd a fogászati magánklinika vezetőivel. Végül sikerrel vettem az akadályokat.

Az órákra elsősorban Vassné Kovács Emőke és dr. Rehák Gizella hazai viszonylatban úttörő könyvéből készültem fel, mivel korábban nem láttam ilyen óratípust a gyakorlatban. Lehet, hogy te sem láttál?

Az ELTE BGGYTF Logopédiai Intézetben Emőke irodája a közelben volt, így bármikor megkereshettem, ha problémám vagy kérdésem volt. Ő mutatta meg, hogy első vizsgálatkor milyen fontos a rágóizom vizsgálata, és hogy ezt hogy kell csinálni. Ezt a tudást én is továbbadom minden tanfolyamon.

A tapasztalatok birtokában már viszonylag magabiztosan működtem együtt az első fogorvosokkal.

Valahogy kitudódott, hogy- kilépve a közalkalmazotti keretek közül – privát fogászati klinikákon dolgozom, és sikerrel vizsgálok és kezelek nyelvlökéses nyelő klienseket.  

Ezért vagy másért, nem tudom, de pár évvel később megkeresett több logopédus kolléga, és  kérésükre 2009-ben elindítottam az első nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott 3×5 módszer  tanfolyamot (ma így mondanánk: mentor programot), ahol az addig összegyűlt tudásomat adtam át.

Ha nem keresnek meg, eszembe nem jutott volna tanfolyamot tartani!

Pedig mindig is szerettem tanítani, hiszen  több évig voltam gyakorlatvezető logopédus… Mégse gondoltam erre.. de nagyon szeretem csinálni – mind a mai napig.

Tanulság: Vállald a kihívásokat!

Szóval 2009-ben elindult az első 3×5 módszer mentor program ahol már végig lehetett hospitálni (végignézni) egy teljes terápiás folyamatot. És ez így folytatódott 2020-ig a az összes kiscsoportos „élő” tanfolyamon.

2009-től

2009-től egyre többen szerették volna elsajátítani a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott módszert és 2020-ig a kiscsoportos (5-10-15 fő) „élő” tanfolyamok száma elérte a 25-öt.

Aztán egy nagy magánéleti-egészségügyi probléma után(engem sem került el) Kb. 2016-ra már olyan sikeresek voltak az első tanfolyamosok, hogy átvették tőlem a  gyakorlati rész oktatását: náluk hospitáltak az új tanfolyamos  kollégák.

Időközben a 3×5 módszert – mint saját szellemi termékem, levédettem a szellemi termékek Jogvédő Hivatalánál is. Ha majd kitalálsz egy új módszert, hasznos, ha ezt megteszed te is.

Az évek teltek, és én is változtam és persze a körülmények is. A 2019-ben indult tanfolyamnál közbe lépett a Covid, így az élő kurzusnál a Messengeren tudtuk befejezni a tanítást és ott tudták nézni a kollégák is.  Ez volt az első sikeres online próbálkozás.

2021-től aztán elkezdtem a nagy online hajrát, és a résztvevőink száma is megnőtt, mert már nem csak Budapestről és Magyarországról, hanem Erdélyből és a Felvidékről is becsatlakozhattak. Ekkor még email-ben küldtem ki a videós tananyagot.

2022-ben  jött egy nagy technikai fejlesztés  és azóta egy modern tanulói fiókban érhetik el a tananyagot a résztvevők.  

Az Alap/Basic online tanfolyam pedig igazi áttörést hozott:

nem kell várni egy újabb csoportra, mindenki saját tempójában haladhat!

3x5 módszer online tanfolyam

A legutóbbi csoportos alapképzésen már annyian jelentkeztek, hogy négyen dolgoztuk fel a beadandókat: rajtam kívül Galgóczy Katalin, Gánóczy Andrea, Mikonya Ildikó és Varga Izabella, a 3×5 kreatív munkacsoport tapasztalt tagjai.

A 2022-ben indult Pro csoportnál nagyobb személyes kapcsolat alakult ki, és több tanítvány terápiáját is lehetett követni. A képzést kiegészítették Zoomos konzultációk szakértő kollégákkal.

Ahogy mondani szokták, változik a tudomány, változnak az igények, és ezzel együtt a 3×5 módszer és a mentor program is, mint egy élő organizmus változik.

A fejlődés elengedhetetlen. Aki a nyelvlökéses nyelést szeretné hatásosan kezelni, egyre több mindenhez kell értenie:

izomtréning és helyes nyelés kialakítása

automatizálás

helyes testtartás és légzéstechnika

mentálhigiénés segítségadás

A rengeteg változás közben pedig az évek észrevétlenül elillantak és bele sem gondoltam, hogy hányan tudják, és alkalmazzák ezt a tudásanyagot a munkájukban. Sejtettem, hogy sokan…

Nemrég összeszámoltuk, hozzávetőleg 200 fő végezte el a 3×5 módszer élő vagy online tanfolyamot, mentor programot. Elképesztő, nem igaz?

Soha nem gondoltam volna, amikor vállaltam , hogy átveszem a Logopédiai Intézetben az épp akkor Gyesre menő kolléganőmtől, Mácsainé Hajós Katalintól a nyelvlökéses nyelő tanítványait, majd amikor jelentkeztem dr. Hermann Gábor fogszakorvos felhívására, aki logopédus munkatársat keresett,  hogy egy majdnem 30 éves módszert alapozunk meg…

Majd amikor   az „első fecske” kolléganőim, Galgóczy Katalin és Gánóczy Andrea jelentkeztek, hogy érdekli őket ez a téma,  tanulnának tőlem, és ez lesz belőle….. 15 év múlva is virágzó mentor tanfolyam…! És ki tudja, még mi vár ránk?

2024-ben 15 éves lesz a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára és terápiájára kidolgozott   3×5 tanfolyam! maga a módszer pedig 28!

Egy folyamatosan változó, élő, érő módszer, amit egyre többen ismernek, használnak , örömöt ad szakembernek és tanítványnak egyaránt

Szóval mi a tanulság? Mi a titok? Miért lépett felnőtt korba a 3×5 módszer és “tinédzser” korba  a 3×5 módszer tanfolyam?

Megosztom veled, fogadd jótanácsként, inspirációként:

I. Általánosságban:

  1. Merj elindulni új utakon, merj belevágni új dolgokba!
  2. A nyelvlökéses nyelés sikeres kezelését – hasonlóan más logopédiai terápiákhoz – meg kell hogy előzze egy rendkívül alapos vizsgálat, ahol  már első alkalommal tudatosítod, finoman szembesíted a leendő kliensed a problémával.
  3. Légy kreatív! Tanulj nálad tapasztaltabbaktól (könyvből, tanfolyamon), de aztán vidd bele a saját egyéniséged, és a terápiát is szabd a  tanítványod egyéniségére!

II. Konkrétan:

  1. Légy tudatos! Ha tudod, mit miért csinálsz, sikeresebb leszel!
  2. A kliensednek is magyarázz, ő is legyen tudatos! Tudja, mit miért csinál! Így -ha érti, ő is könnyebben megérti a lényeget, és elsajátítja a feladatokat!
  3. Légy könnyed! Jó hangulatban könnyebb helyesen nyelni. A görcs bekeményíti az izmokat.
  4. Használj egyszerű eszközöket!

Ennyi év alatt rengetegen bátrak voltak, belevágtak új dolgokba, elsajátították a módszert és jobb helyeken, jobb körülmények között dolgoznak.

A visszajelzések alapján folyamatosan hasznosítják kreatívan saját egyéniségükre és tanítványaikra szabták!

Ha Te is szeretnél fejlődni, és megtanulni a 3×5 módszert  ismerkedj a képzéssel honlapomon!

Hamarosan indulnak a következő tanfolyamok, és rengeteg jubileumi meglepetéssel készülök a 2024-es évre!

Ha szeretnél információkat kapni az induló képzésekről és ajándékokról, itt tudsz feliratkozni a várólistára:

Szeretettel várom kérdésedet is:

Zsuzsa

Rudas Zsuzsanna

RUDAS ZSUZSANNA

Logopédus-gyógypedagógus,

Fejlesztő pedagógus,

Mentálhigiénés segítő szakember,

A 3×5 módszer kidolgozója és hivatalos oktatója

Email: beszedakademia@gmail.com